In het Nederlandse register hebben een aantal vliegtuigtypes als eenling ingeschreven gestaan, een van die minder bekende types is de RW-3 Multoplan.
De eerste serie gebouwde RW-3 Multoplan was de D-ELYT, hier voorzien van tip-tanks. Dit toestel werd gefotografeerd op Zestienhoven kort voor de inschrijving in het Nederlandse register als PH-OEN. (Nico Terlouw, Zestienhoven, 1961)
De Multoplan werd ontworpen door Hanno Fisher welke in 1955 de Rhein-West-Flug Fisher oprichtte om zijn nieuwe aerodynamische ideeen op het gebied van luchtvaarttechniek uit te testen, de eerste testen werden uitgeprobeerd op de Fibo 2a. De resulaten werden verder ontwikkeld met de bouw van het prototype van de RW-3A Multoplan (D-EJAS c/n 1). Dit was een lichtgewicht sportvliegtuigje, uitgevoerd als tandem tweezitter voorzien van dual controls met een intrekbaar landingsgestel. Nieuw in dit ontwerp waren daarbij de speciaal ontworpen vleugel en uiteraard de keuze van een duwpropellor ingebouwd in een T-staart. De 65 pk Porsche 678/0 vier cilinder luchtgekoelde motor werd in het achterste deel van de romp ingebouwd. Het frame bestond uit een stalen buizenframe, de vleugels waren van een laminair flow profiel voorzien van trailing-edge flaps. Het eerste in 1956 gebouwde prototype werd gevolgd door een tweede prototype, de D-EKUM (c/n 2) welke werd aangeduid als de RW3A-V2 en in 1957 zijn debuut maakte op de Parijse Salon.
Hanno Fischer bereikte overeenstemming met Rhein Flugzeugbau GmbH (RFB) voor het opzetten van een serie productie in de fabriek op Krefeld-Uerdingen. De serie productie startte in september 1957 met bestellingen uit Zweden, Brazilie, Mexico, Japan en Spanje. Hierbij werden twee modellen op de markt gebracht.
- de RW3-A2 met een grotere spanwijdte van 50.7 ft bedoeld als motorzwever en kon daarbij voorzien worden van tiptanks om de reikwijdte te verhogen en
- de RW3-A3 met een spanwijdte van 34.2 ft bedoeld als aerobatic trainer voor vliegclubs, eveneens uit te rusten met tiptanks.
Beide versies werden voorzien van een 75 pk Porsche 678/0 motor, maar ook de installatie van een Continental motor was mogelijk.
Het eerste serie toestel was de D-ELYT (c/n 001) en maakte zijn eerste vlucht vanaf Krefeld-Uerdingen op 8 februari 1958. RFB bouwde in totaal 22 Multoplans (c/n 001 t/m 022) voordat de productie in 1961 gestopt werd. Bij de ontmanteling van de productielijn bleven daarbij drie niet afgebouwde exemplaren over. Een van deze exemplaren werd als amateurbouw verder afgebouwd en werd het 23ste exemplaar, de D-EFTU (c/n AB601). Naast deze productie werden er twee Multoplans gebouwd met een sterkere motor die aangeduid werden als de RW3C-90 Passat (c/n 091 en 092). De Multoplan werd in 1960 aangeboden voor een verkoopprijs van $ 7096,52 met als optie $ 357 voor de vleugel verlenging (A2 model).
RW-3 Multoplan D-EIFF was in de jaren tachtig een frequente bezoeker aan luchtvaartevenementen, zoals hier op Texel. (Wim Zwakhals, Texel, 25 augustus 1990)
Van al deze gebouwde RW-3 Multoplans zijn er niet veel meer over. Nog slechts twee exemplaren staan ingeschreven in het Duitse register, de D-EKUM het tweede prototype (c/n 2) en de D-EFUP c/n 005. De D-EIFF een RW-3 Multoplan welke in de jaren tachtig en negentig nog met regelmaat op luchtvaartmeetings te zien was, staat niet meer ingeschreven. Het toestel is nu te bewonderen in het Deutsches Tecknicmuseum in het centrum van Berlijn.
Toch werden de technieken en ervaringen opgedaan door RFB verder gebruikt en toegepast. Met behulp van de Duitse staat verbeterde RFB deze techniek en dit leidde in 1974 uiteindelijk tot het ontwerp van de RFB Fanliner.
Technische gegevens vande RW-3 Multoplan
De instrumenten zoals geplaatst in de D-EKUM (foto Jan Prinz)
RW-3 Multoplan op Rotterdam
D-EKUM het tweede prototype van de RW-3 Multoplan tijdens de demonstratie op Rotterdam. (Jan Prinz, Zestienhoven, mei 1959)
In 1957 werd het tweede prototype van de RW-3 Multoplan, D-EKUM, gepresenteerd op de Parijse Luchtvaartshow. Twee jaar later, in mei 1959, werd met dit prototype een demonstratie gegeven op Zestienhoven. Dit heeft mede geleid tot de bestelling van een RW-3 Multoplan welke op 18 juli 1961 werd ingeschreven als de PH-OEN op naam van Phoenix Air Services NV te Schiedam. Met c/n 001 was dit het eerste gebouwde serietoestel, de D-ELYT. Deze Multoplan stond gebaseerd op Zestienhoven. Op 20 december 1965 werd de inschrijving doorgehaald met vermelding gesloopt.
De enige RW-3 Multoplan in het Nederlandse register was de PH-OEN. Hier zien we de Multoplan voorbij taxieen op Zestienhoven. (Nico Terlouw, Zestienhoven, 1962)
bronnen: Airlife'' s General Aviation, 75 jaar Nederlands Luchtvaart Register
Wim Zwakhals, februari 2008