Air Paris

Er zijn heel wat luchtvaartmaatschappijen naar de hoofdstad van het land genoemd, een van de eerste maatschappijen was Air Paris.

F-BGOJ DeHavilland DH-114 Heron F-BGOJ Air Paris                                                                                          (archief Wim Zwakhals)

De Societe Air Paris werd in 1961 opgericht, daarvoor werd gewerkt onder de naam Air Orly. Er werd dat jaar gestart met het uitvoeren van taxi vluchten van zowel Orly als Le Bourget. Gevlogen werd met de Ryan Navion F-BFVI welke met de naamsverandering werd meegenomen en nu voorzien werd van een nieuw kleurenschema met Air Paris opschriften. Voor de uitbreiding van de werkzaamheden werd op 12 juni 1961 de DH-114 Heron F-BGOJ van Aeromaritime aangekocht., Dit werk ging een aantal jaren onverminderd verder, waarbij in 1965 afscheid werd genomen van de Ryan Navion. Tijdens het onderhoud van het enigste toestel in de vloot, de DH-114 Heron F-BGOJ, werd voor korte tijd in oktober/november 1967 de DH-114 Heron G-AOZN gehuurd, welke werd voorzien van Air Paris opschriften. In juli 1968 werd de vloot uitgebreid met de aanschaf van een Beech C-45G F-BLHG, een tri-gear Beech 18 afkomstig van UTA, welke vanaf januari 1968 werd ingezet. Er werden vooral zakenvluchten gevlogen vanaf Parijs, waarbij het hoofdkantoor was gevestigd op Orly.

F-BLHG Beech C-45G Tri-gear Air Paris                                                                                                                          (archief Wim Zwakhals)

In 1970 werden de activiteiten uitgebreid met het uitvoeren van lijndiensten. De eerste dienst was een verbinding tussen Parijs-Le Bourget en Dijon, welke 5x per week gevlogen werd met de DH-114 Heron. Op 11 mei 1970 werd gestart met een tweede dienst tussen Parijs-Orly en le Havre. Deze dienst werd 6x per week gevlogen en afhankelijk van het aantal passagiers werd daarbij de Beech 18 (9 passagiers) of DH-114 Heron met 15 zitplaatsen ingezet. Mede door deze uitbreidende activiteiten werd een tweede DH-114 Heron aangekocht, de F-BRSK ex G-ARTI afkomstig van Robertson Holdings, welke werd ingeschreven op 13 februari 1970. Dit was een Riley Heron waarbij de standaard motoren (Gipsy Queens 30) vervangen werden door Avo Lycoming IO-540 motoren. Daarnaast werd de vloot uitgebreid met de F-BRNS een Piper Pa-31 Navajo welke op de lijndienst werd ingezet bij een mindere bezetting.

Op 2 april 1971 werd gestart met de lijndienst tussen Le Havre en London-Gatwick, gevlogen met de Riley Heron. In augustus 1973 werd de DHC-6 Twin Otter F-BRPC aangekocht, afkomstig van de British Antartic Survey VP-FAO. Air Paris was hierbij de eerste maatschappij welke binnen Europa de DHC-6 Twin Otter inzette op een lijndienst en wel op 23 augustus 1973.

Buitenbeentje binnen de vloot was het inhuren van de Pilatus PC-6 Porter HB-FEY welke van de fabriek werd gehuurd voor inzet in Mauritanie in de periode 15 juli 1972 tot 1 mei 1973.

F-BIEM Beech 99 Air Paris                                                                                                                                              (archief Wim Zwakhals)

In september 1972 werd de DH-114 Riley Heron F-BRSK verkocht aan Prinair als N581PR. Als vervanger werd aangekocht een Beech 99 (16 zitplaatsen), de F-BIEM afkomstig van Shawnee Airlines N857SA. De tweede DH-114 Heron F-BGOJ vloog nog een jaar door en werd in september 1973 uitgeschreven. Als laatste vlucht werd het toestel naar Norwich gevlogen waar het toestel in maart 1974 werd gesloopt. Ook de tri-gear Beech 18 C-45G F-BLHG werd in 1973 uit dienst genomen. In 1974 werd overwogen een Fokker F-27 Friendship aan te schaffen, echter dit ging niet door. Terwijl de eerste gesprekken in gang werden gezet over het opnemen van Air Paris in de TAT groep werd in mei 1975 van TAT (Touraine Air Transport) de DHC-6 Ttwin Otter F-BTAU overgenomen. Eind 1975 werd Air Paris daadwerkelijk opgenomen in TAT waarbij de lijndiensten eveneens door TAT werden overgenomen. De Beech 99 vertrok naar Air Languedoc, de DHC-6 Twin Otter naar Air Djibouti en de DHC-6 Twin Otter F-BTAU naar Locofrance welke het toestel daarna direct verkocht/verhuurde aan Air Languedoc.

Air Paris op Rotterdam

F-BRSK DH-114 Heron Air Paris tijdens enige bezoek aan Rotterdam                                                          (Wim Zwakhals, 26 mei 1972)

Air Paris bracht in het begin van de jaren zeventig enige bezoeken aan Rotterdam. Het was de DHC-6 Twin Otter F-BRPC welke op 22 oktober 1971 met een bezetting van 16 personen een dag retour maakte van en naar Rouen. Een half jaar later, op 26 mei 1972, het enige bezoek van een DH-114 Heron van Air Paris, met de F-BRSK met 10 personen een dagtrip van en naar Parijs-Le Bourget. Op 14 en 15 september het laatste bezoek van Air Paris aan Rotterdam. Om een gezelschap op 14 september van Rotterdam naar Brive/La Roche te brengen werd de DHC-6 Twin Otter F-BRPC leeg van Le Havre naar Rotterdam en de Pa-31 Navajo F-BRNS vanaf Lille overgevlogen. De F-BRPC vertrok daarop met 18 passagiers en de F-BRNS met 7 passagiers naar Brive om de volgende dag terug naar Rotterdam te keren. Daarop vloog de DHC-6 F-BRPC terug naar Tours en de Pa-31 F-BRNS naar Lille.

F-BRPC DHC-6 Twin otter tijdens vertrek vanaf Rotterdam                                                          (Wim Zwakhals, Rotterdam, 22 oktober 1971)

Air Paris vlootlijst


F-BTAU DHC-6 Twin Otter nog in de kleuren van TAT.                                                                               (archief Wim Zwakhals)

Bronnen: Airnieuws archieven, Flight International

Wim Zwakhals, december 2022